Inte helt snörrätt

Inte helt snörrätt

Om bloggen

Alltid finns det saker man funderar över. En del av dem hamnar här.

Höj blicken från markplanet och se strukturen

JobbPosted by Stina K Tue, August 04, 2009 17:36:25
"Det är paradoxalt att behöva tala om män och kvinnor när könet i sig egentligen inte är intressant, utan de erfarenheter vi bär med oss." Cecilia Schön Jansson, Ordförande Sveriges Informationsförening och Bengt Möller, t.f. vd Sveriges Informationsförening beskriver en del av problematiken kring könsfördelningen inom informatörsyrket.

Jag tycker det är oerhört uppfriskande att läsa en genusartikel som faktiskt med en enda liten mening lyckas fånga precis varför genustänkande är så jäkla viktigt. Inget skitsnack om att den ena är bättre en den andra, offer eller ond. Utan bara ett konstaterande att det är våra skilda erfarenheter som är viktiga. Och de facto - en grupp fungerar inte optimalt om det är mindre än 35% av den ena eller andra sorten, enligt Rosabeth Moss Kanter, professor vid Harvard Business School. Undrarns jag hur ett fotbollslag funkar då egentligen? Men det kanske inte är jämförbart, sport är måhända en annan sak?

Å andra sidan är det märkligt att kvinnor med generellt högre betyg från plugget ska belönas med 90% av lönen och sämre villkor bara för att manliga slapparslen i skolan inte orkar hålla jämna steg. Könsmaktordning är förunderligt.

  • Comments(0)//blogg.stina-k.se/#post55

Våffeldagen varje dag

JobbPosted by Stina K Tue, March 24, 2009 10:01:58

Börja dagen med en schlager eller i alla fall med en nygräddad våffla, det lyfter garanterat livsandarna mot högre höjder. Från och med nu ska det alltid, nästan alltid, finnas våffelsmet till hands i kylen. Det tar inte längre tid än att göra havregrynsgröt.

Inte lika PK, definitivt inte GI men vem fan bryr sig. Det gjorde mig lycklig i morse.

Annars ser den här dagen ut att bli ungefär lika slitsam som gårdagen. Förutom det underbara vintervädret då. Bilen gick nästan inte att backa ut från infarten, ingen hade skottat. En lätt animerad ekonom störtade in på mitt kontor strax efter 8 när jag sippade kaffe, glatt konstaterat att jag har en mötefri dag och i godan ro läste det allra senaste i nyhetsväg. Vår kommunstyrelseordförande avgår! Det var inte det saken gällde utan att hon, om jag får säga det själv, tolkat ett mejl jag skrev igår på ett helt galet sätt och var upprörd över saker som inte är hennes business egentligen att uppröras över. Kontrollfreak-människan i henne tror jag visade sig för första gången i mitt sällskap. Lätt överrumplad och svintrött som jag var tror jag ändå att jag lyckades vända det där och förklara vad det är jag försöker göra, och att det faktiskt finns en tanke med det. Men, det betyder också att jag måste formulera mig väl när jag mejlar henne för det går inte att räkna med att hon förstår vad jag menar utan att lägga in en massa egna betydelser i saker och ting. Som typ alla andra människor.

"Jag läste bara vad det stod". Gjorde du verkligen det?

Spanks and kisses, s

  • Comments(0)//blogg.stina-k.se/#post33

Omsätta kunskap i praktiken

JobbPosted by Stina K Wed, March 18, 2009 15:19:00

Jag klurar på utveckling och försöker tränga in under skalet på en massa andra kommuners och offentliga verksamheters webbar. Det är inte det lättaste men det är definitivt något av en ankdamm det här vi sysslar med. De som går i bräschen är väldigt lika varandra, språkligt, formmässigt, funktionsmässigt.

orebro.se jobbar med en blogg där den riktigt nördige kan läsa om arbetet med webben och dess funktioner. Jag kan tänka mig att gemene medborgare inte är superintresserad. Vi andra inom samma gebit med ett medfött behov av att känna oss in the know how tycker såklart att det är väldigt roligt.

Frågan är bara, hur mycket tid tar det och vilken egentlig kundnytta innebär det? Antingen är jag onödigt skeptisk eller så ger det faktiskt pluringar tillbaka någon annanstans.

Å andra sidan, i ett ombyggnadsskede kanske det inte alls skadar. Det ger onekligen en plattform att beskriva arbetet på ett sätt som inte funkar någon annanstans. Men det kräver helt klart rätt person bakom spakarna så flödet känns naturligt. Skatteverket bjöd in till en liknande pryl men då var syftet som jag förstod det att få andra proffesionella inom området att ge sina synpunkter och i förlängningen hjälpa till att bygga en bättre webb åt skatteverket. Det orebro.se gör just nu är något annat.

Personligen gillar jag såklart bloggverktyget. Men att använda det på ett trovärdigt sätt i offentlig verksamhet känner jag inte är en självklarhet. Blogg om webben. Kan det bli mer meta?

  • Comments(0)//blogg.stina-k.se/#post32

Överallt

JobbPosted by Stina K Thu, February 05, 2009 18:35:36

Där är jag med. Överallt. Har galet mycket att göra, men det är roligt och utmanande så det är väl bra. Måste få styr på min prioriteringsordning bara. Det kommer inte att bli mindre jobb framöver.

Ska börja ta tag i webben. Ska bli väldigt roligt.

  • Comments(0)//blogg.stina-k.se/#post22

Brain drain

JobbPosted by Stina K Fri, January 30, 2009 15:33:38

Jag tror min arbetsdag är avslutad nu. Har varit på lunch-lunchkonferens med ledningsgruppen. Jättebra möte, har precis mejlat iväg lite minnesanteckningar, nu är hjärnan helt slut. Min plan var att skriva ett pressmeddelande nu på eftermiddagen men jag orkar fasen inte. Bättre att ta tag i det på måndag, då kommer det gå supersnabbt med ett efter helgen utvilat huvud.

Ska ta en c-vitamin brus istället. Det piggar nog upp.

Är lite irriterad för jag beställde smycken från en webbshop, de kom idag, exemplarisk leveranstid men av någonanledning har jag betalat fullpris och inte medlemspris trots att jag är medlem. Det handlar förvisso bara om typ 40 spänn men som ren principsak är det rätt irriterande, jag är helt jävla säker på att jag loggade in som medlem när jag beställde. Men det känns som för lite att börja bråka om. Suck. Dagens i-landsproblem.

  • Comments(0)//blogg.stina-k.se/#post21